Acest website utilizeaza cookie-uri. Acestea sunt folosite pentru a imbunatati experienta de navigare. Continuand navigarea, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre: Politica de confidentialitate
Stii sa-ti legi sireturile?
Lectii despre schimbare
18-01-2021
Uneori, un mic avantaj, candva, in viata, poate produce rezultate extraordinare ulterior” - Terry Moore - TED 2005 - How to tie your shoes 

Schimbarea este unul dintre cele mai neplacute procese prin care un individ, societatea sau o organizatie trebuie sa treaca pentru a evolua.
Asta imi spunea unul din mentorii mei de fiecare data cand, odata cu inceperea unui proiect nou, fie el personal sau profesional, o stare de “blue monday” reusea sa-mi distruga optimismul.
How to tie your shoes - Terry Moore - TED 2005
Schimbarea incepe cu o decizie, iar decizia reprezinta in fapt desprinderea de tot ce ne este cunoscut. Tocmai de aceea, majoritatea deciziilor nu sunt confortabile pentru ca ele inseamna o schimbare a starii de fapt. 
Decizia de a face primul pas in afara zonei in care totul iti este familiar si in care tu poti controla aproape tot, vine la pachet cu o stare coplesitoare de nesiguranta, indiferent de cat de mic sau de mare este pasul pe care-l faci.

Atunci cand iei astfel de decizii este extrem de important sa ai o destinatie clara catre care sa te deplasezi, un motiv pertinent pentru tine care sa stea la baza schimbarii. Destinatia este motivul pentru care ai decis sa faci primul pas, iar aceasta te va ajuta sa revii mereu la traseul pe care ai pornit initial, pentru ca drumul nou pe care ai pornit este intotdeauna insotit de motive care sa iti distraga atentia. 

Daca vrei ca schimbarea sa fie dramatica, probabil va fi nevoie sa faci o succesiune de pasi, suficient de mari astfel incat detasarea de starea actuala sa se faca accelerat si apropierea de obiectivul pe care ti l-ai propus sa se intample intr-un interval de timp optim.
Daca schimbarea pe care ti-o doresti este pe termen lung, atunci orice pas mic pe care-l faci acum catre schimbare, va avea cu siguranta un rezultat in viitor si va influenta intr-un fel sau altul drumul tau catre noua destinatie.

M-am folosit de fiecare data de exemplul prezentat de Terry Moore la TED 2005 (“How to tie your shoes” - vezi filmul atasat) atunci cand am incercat sa explic “metaforic” echipelor mele ce rol are schimbarea, atat in viata personala cat si in cea a organizatiei pentru care lucram. Am pastrat din acest TED de 3 minute o concluzie pe care o recomand si astazi: fa o schimbare chiar daca pare inconfortabila, pentru ca un pas mic, ce poate parea azi lipsit de importanta, iti poate crea un avantaj neasteptat in viitor. 

© 2023 SMD Remarkabil Consulting SRL - Toate drepturile rezervate

Pentru orice oferta de servicii personalizata sau daca ai intrebari, ne poti contacta la office@remarkabil.ro

Pe site-ul nostru, platile online sunt procesate in siguranta de platforma: