Descopera Personalitatea Candidatilor
Un element critic in procesul decizional al angajatorilor
23-02-2022
Alaturi de abilitati si experienta, PERSONALITATEA a reiesit ca fiind un element critic in 70% din procesele decizionale ale angajatorilor, cu mult inaintea educatiei (18%) si a aspectului (7%).
Atunci cand companiile evalueaza candidatii pentru diferite job-uri, ei cauta oameni cu o anumita personalitate. Ei vor sa stie daca ai calificarea si experienta necesara pentru un anumit rol, dar vor sa vada si daca te vei potrivi cu cultura companiei.
Cum poti sa-ti evidentiezi PERSONALITATEA inainte de a ajunge la interviul propriu-zis?
Trasaturile de personalitate sunt greu de demonstrat in scris, mai ales in formatul si structura unui CV traditional, asa ca este esential sa gasesti metode prin care sa reusesti sa le evidentiezi in fata recrutorului inainte de a ajunge la interviu.
Pe piata muncii din Romania exista mai multe optiuni acceptate, cele mai des folosite fiind:
1. Instrumentele de recrutare ce au la baza metode de video screening a candidatilor (in timpul procesului de recrutare, in afara datelor personale si a CV-ului, candidatilor li se solicita sa raspunda cu Video unor intrebari predefinite de recrutor). Aceste instrumente sunt utilizate cel mai des de angajatori de top, din dorinta de a oferi sanse egale de a se prezenta tuturor candidatilor, dar si de a descoperi PERSONALITATEA fiecaruia dintre ei.
Cea mai cunoscuta si mai utilizata platforma de acest fel din Romania este platforma de video screening si recrutare videocv.io. Poti afla mai multe despre cum poti integra videocv.io in procesul tau actual de recrutare, solicitand un DEMO - link la finalul acestui articol.
2. VideoCV-ul (o scruta prezentare personala video) ce este solicitat candidatilor in loc de scrisoare de intentie impreuna cu un CV traditional.
Intr-o piata “aglomerata” de candidati, este destul de dificil sa te remarci in fata recrutorului doar cu un CV bine pus la punct sau cu un profil LinkedIn.
VideoCV-ul a aparut ca o necesitate a candidatilor de a vorbi pe scurt despre ei, dandu-le sansa de a prezenta recrutorilor ceea ce un CV nu reuseste: propria PERSONALITATE.
Daca ai nevoie de suport in realizarea unui VideoCV, remarkabil.ro iti ofera un pachet de 4 sedinte de consiliere si orientare in cariera ce au ca bonus suport in realzarea unui VideoCV - link la finalul acestui articol.
Indiferent de situatie, daca un candidat este capabil sa-si spuna pe scurt povestea, evidentiind cum trasaturile sale de personalitate l-au ajutat in diferite contexte profesionale, cu siguranta va reusi sa atraga atentia angajatorului. Este extrem de important sa vorbesti despre situatii care demonstreaza cum ai performat in timpul unei experiente profesionale, cum te-ai descurcat intr-o criza sau cum ti-ai demostrat abilitatile de lider intr-o situatie specifica.
Atentie insa! Daca, din dorinta de a convinge recrutorul, vei incerca sa incluzi cat mai multe trasaturi de personalitate in prezentarea personala video, folosind afirmatii generale de genul “sunt un jucator de echipa”, “imi place sa preiau initiativa” etc., atunci trebuie sa stii ca nu vei reusi sa convingi mai mult decat o va face CV-ul traditional.
Ori de cate ori ti se va cere sa vorbesti despre tine, este mult mai bine sa dai exemple concrete despre situatii cand ai lucrat intr-o echipa pentru a indeplini un obiectiv, sau despre momente importante dintr-un proiect in care ai preluat initiativa pentru a ajuta echipa sa duca la bun sfarsit acel proiect.
Insa, desi pare destul de greu de acceptat uneori, cel mai bun mod de a-ti exprima/prezenta personalitatea este pur si simplu sa fii tu insuti.
Unul dintre recrutorii de TOP cu care colaborez mi-a spus: „Imi este foarte evident din raspunsurile video sau din VideoCV-ul sau daca un candidat are sau nu profilul potrivit pentru rolul pentru care recrutez.”