Ce alegi: Talent sau Pasiune?
Din culisele rolului de manager
18-12-2020
Rolul de manager este un rol ravnit de multi, insa am observat ca in multe situatii, cei care aspira la un astfel de rol privesc intreg scenariu doar din punctul de vedere al beneficiilor pe care le vor avea (salariu, bonusuri, masina etc.) si nu si din punctul de vedere al responsabilitatilor pe care rolul le are atasate.
Am decis sa scriu o serie de articole din culisele rolului de manager prin care voi incerca sa fac putina lumina in ceea ce priveste setul de responsabilitati ale managerilor si felul in care acestea sunt traite de cei care se afla in astfel de roluri.
Evident, ma voi folosi de propria-mi experienta, dar sunt sigur ca multi managerii care vor citi aceste articole se vor regasi in buna masura in informatiile prezentate.
Am sa incep cu una dintre cele mai importante responsabilitati pe care un manager le are: oamenii din echipa si mai exact deciziile pe care trebuie sa le ia in legatura cu acestia.
Deciziile legate de oameni sunt poate unele dintre cele mai dificile, in mod special atunci cand stii ca de decizia ta depinde viata unui om sau a unei familii.
Exista cateva situatii specifice in care, ca manager, trebuie sa iei astfel de decizii, iar eu am sa vorbesc despre doua dintre ele:
Prima situatie: echipa pe care o conduci nu livreaza rezultatele asteptate, iar lucrul acesta se intampla din cauza unuia dintre membrii echipei, care nu performeaza la nivelul asteptat.
Ai facut tot ce se putea pentru acel om: i-ai oferit intreg suportul, i-ai acordat nenumarate sanse de a demonstra ca isi poate imbunatati performanta, ai lucrat cot la cot cu el, dar rezultatele nu vin si nu vin.
Problema se pune astfel: faci compromisul de a pastra acel om in echipa pentru ca ai vazut ca pune suflet si isi da toata silinta sau il inlocuiesti cu altcineva care are abilitatile necesare pentru a ajuta echipa ta sa livreze rezultatele?
Alegi “atitudinea si pasiunea” sau alegi “abilitatile si talentul”?
A doua situatie: echipa pe care o conduci livreaza rezultatele asteptate, dar in interior, echipa este “stoarsa de energie” pentru ca unul dintre membri cei mai talentati are o atitudine nepotrivita, al carei rezultat inseamna munca aditionala si stres pentru restul echipei.
La fel ca si in cazul precedent, ca manager ai facut tot ce se putea pentru acel om: ati avut discutii deschise despre atitudinea sa, ai incercat sa-l motivezi sa isi schimbe abordarea si sa colaboreze cu restul echipei, dar nu s-a schimbat nimic si risti sa pierzi o buna parte din ceilalti oameni din echipa.
Ce faci? Faci un compromis si pastrezi acest om in echipa pentru ca este talentat si incerci sa-l implici doar in proiecte individuale sau il inlocuiesti cu altcineva care are, poate nu la acelasi nivel, abilitatile necesare rolului, dar care are o atitudine corecta si caruia ii pasa de colaborarea cu restul echipei.
Alegi “abilitatile si talentul” sau “atitudinea si pasiunea”?
Decizia ar fi una foarte simpla daca in echipe ar exista doar oameni talentati si care au, in acelasi timp, atitudinea corecta.
Cu siguranta, un astfel de ideal isi propune orice manager capabil atunci cand dezvolta si conduce o echipa, doar ca in realitate, gasirea unor astfel de oameni este destul de provocatoare si tocmai de aceea, ca manager vei trai destul de des scenariul in care va trebui sa raspunzi intrebarii: Ce aleg? Abilitatile si talentul sau atitudinea si pasiunea?